Željeznice Republike Srpske već duže vrijeme ne mogu da izmiruju sve dospjele obaveze te se suočavaju s konstantnom nelikvidnošću zbog čega je predložen plan smanjenja oko 1.000 radnika u tom javnom preduzeću.

U planu kratkoročnih mjera za otklanje teškog stanja u Željeznicama RS-a je otpuštanje radnika, kojih je sada oko 3.600, navedeno je kao “neophodna” mjera i trebala bi se okončati do jula 2012.godine.

“Kada su u pitanju mjere štednje, treba sačiniti rigorozan operativni plan štednje na svim nivoima te predvidjeti sankcije za nepoštivanje tih mjera. Ipak, realno najveće uštede se moraju ostvariti na troškovima radne snage. Pri tome ne treba ići u narušavanje standarda radnika, već se smanjenje troškova mora postići značajnim smanjenjem broja radnika.

Broj radnika treba u što kraćem periodu svesti na oko 2.500, što su evropski standardi za veličinu željeznica kao što su ŽRS. Sve dok se ne izvrši smanjenje radne snage na ovaj broj, ne može se očekivati ni konsolidacija ŽRS”, navodi se u prijedlozima odluka za petu vanrednu sjednicu Skupštine akcionara tog javnog preduzeća koje je dovedeno pred rub propasti.

Izvor:avaz.ba

Dodatne informacije